Pressiteade: Ringmajandusettevõtete Liidu, ettevõtjate ja Lääne-Harju Vallavalitsuse koostöös saavad kõik Lääne-Harju valla koolid sortimisjaamad

Pressiteade

20. aprill 2023

Ringmajandusettevõtete Liidu, ettevõtjate ja Lääne-Harju Vallavalitsuse koostöös saavad kõik Lääne-Harju valla koolid sortimisjaamad

Eesti Ringmajandusettevõtete Liit koostöös Lääne-Harju Vallavalitsusega ning liikmes- ja kohalike ettevõtetega paigaldas kõikidesse Lääne-Harju koolidesse jäätmete kokku 35 sortimisjaama. Kõik valla kooliõpilased ning töötajad saavad olmejäätmeid sortida neljaks: pakendi-, bio-, paber/papp- ja segaolmejääde.

Vaata galeriid: https://drive.google.com/drive/folders/1e5VH-5ZsRxp7iWCWjs3v-mbABVoSQgQh?usp=share_link

Pildid tegi Katre Saar

„Enamus Lääne-Harju valla koole on liitunud Rohelise Kooli programmiga ning jäätmete sorteerimine on õpilastele juba päris selge. Oluline ongi hakata muutma inimeste käitumisharjumusi juba varajases eas, nii kasvavad põlvkonnad, kelle jaoks jäätmete sorteerimine on tavapärane. Meie valla koolidest on sirgunud ka tublid rohesaadikud, kes käivad valla avalikel üritustel külastajaid juhendamas, kuidas jäätmeid õigesti sorteerida. Sortimisjaamad aitavad kindlasti viia õigesti sorteerimise harjumust veelgi rohkemate õpilasteni ja seeläbi jõuda ka suurema hulga vallaelanikeni,“ ütles Lääne-Harju vallavanem Jaanus Saat.

Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu juhi Margit Rüütelmanni sõnul on jäätmete liigiti kogumine iseäranis populaarne noorte seas. „Jäätmete sorteerimine on igaühe kohustus ning kooliõpilased on need, kellelt peame eeskuju võtma. Me vastutame kõik koos, millise jälje keskkonnale jätame. Ringlusse saab suunata ainult liigiti kogutud jäätmeid ja kui kõik visata ühte kasti, ei ole enamasti võimalik sellest midagi teha. Kui koolilapsed saavad jäätmete liigiti kogumisega hakkama, siis pole täiskasvanutel küll ühtegi vabandust, miks seda mitte teha,“ ütles Rüütelmann.

Sortimisjaamad said Lääne-Harju 6 kooli: Laulasmaa kool, Padise põhikool, Paldiski Ühisgümnaasium, Paldiski Vene Põhikool, Risti kool ja Vasalemma kool. Osa koolidel on mitu maja – kõik majad said omale vajaliku arvu sortimisjaamu – kokku valla peale 35.

„Kogemus näitab, et ainult tekkekohal kogumisega õnnestub saada jäätmetest kvaliteetset materjali, mida materjalina ringlusesse suunata. Kui pakkuda mugavat võimalust tekkekohal jäätmeid liigiti koguda, siis suurem osa inimestest seda ka teeb,“ selgitas Rüütelmann ning lisas, et  sama projekt on läbi viidud tänaseks Hiiumaal, Saaremaal ja Muhumaal, kus on juba näha häid tulemusi.

Vaata videot Hiiumaa projektist: https://www.youtube.com/watch?v=f5H_dSOlRpU&t=1s

„Projektiga Hiiumaal, Saaremaal ja Muhumaal alustamine oli tingitud just sellest, et kogukond on kokkuhoidev ja väike, lihtne on teha selgitustööd ja ka jälgida muutusi – seetõttu usume, et ka Lääne-Harju vald võidab sellest palju,“ lõpetas Rüütelmann.

Jäätmete liigiti kogumine on eelduseks, et seda, mida me mõistame ressursi all – erinevad materjalid – on võimalik üksteisest eraldada. Vastasel juhul on tegemist lihtsalt prügiga. Jäätmete liigiti kogumisel mängib olulist rolli nende üleandmise mugavus ehk see, kui kaugel asub elanikule lähim õige konteiner. Uuringud näitavad, et segaolmejäätmete seas on nii-öelda valesid jäätmeid kõige rohkem bio- ja pakendijäätmete näol.

Ringmajandusettevõtete Liidu koolide sortimisjaamade projekti peamine eesmärk on kogumise harjumise tekitamine. Eesti maakonnad ja koolid on sortimisvõimaluste poolest väga erinevad ja ka ebaühtlased. ERMELi pikemaajalisem eesmärk on varustada kõik Eesti koolid ühesuguste sortimisjaamadega, et koolides üle Eesti oleks ühtne jäätmete liigiti kogumise süsteem ja koolilastel tekiks võimalikult varakult jäätmete liigiti kogumise harjumus.

Lisaks sortimisjaamade paigaldamisele korrastatakse koostöös omavalitsuse ja jäätmevedajaga ka koolide õues olevad kogumismahutid, et koolimajas sees kogutavad jäätmeliigid oleks võimalik ka õues panna liigiti ja need jätkaksid oma teekonda ringlusesse materjalina. Samuti viiakse läbi soovijatele infopäev.

Projekti algatas Eesti Ringmajandusettevõtete liit, toetajad Lääne-Harju Vallavalitsus, EJKL Kompetentsikeskus MTÜ, Enefit Green AS, EcoPro AS, Eesti Keskkonnateenused AS, Tootjavastutusorganisatsioon OÜ, Eesti Pakendiringlus OÜ, Eesti Taaskasutusorganisatsioon MTÜ, Eesti Elektroonikaromu OÜ, NTM Baltic OÜ, RVM Systems OÜ, Cronimet Nordic OÜ, Nordkalk AS, Rummu Järv OÜ, Green Marine AS, Heategevusfond Uus Laine MTÜ ja Sortaider OÜ.

Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu eesmärk on olla ringmajanduse mudeli järgi tegutsevate ettevõtete katus- ja esindusorganisatsioon, mis on jätkusuutliku ringmajanduse eestvedaja, eestkõneleja ja visionäär.

Lisainformatsioon:

Margit Rüütelmann, Eesti Ringmajandusettevõtete Liidu tegevjuht